Achter de schermen

Interview Wout de Groot

Vier vragen aan stagiair Wout

Met ingang van 1 september loopt Wout de Groot stage in het SchoenenMuseum. Wout is derdejaars student Shoedevelopment aan de Dutch HealthTec Academy in Utrecht. Hieronder vertelt Wout hier iets over zichzelf, zijn ambities en natuurlijk over een stage in een museum dat zich voorbereidt op een grootschalige verhuizing!

Wout, wat is Shoe Development precies?
De vierjarige opleiding Shoe Development is ontstaan door vraag vanuit de industrie. Er ontstond een tekort aan een vakmensen die de kennis vanuit het ambacht hadden en tegelijk ook het productieproces in een fabriek begrepen. De opleiding is een samenvoeging van Industrial Footwear Design, Ambachtelijk Schoenmaken en Schoenherstel. We leren dus schoenen ontwerpen, met de hand maken en herstellen. Daarnaast krijgen we lessen over medische kennis, materiaalkennis en diverse gastlessen over bijvoorbeeld 3D-print technieken.

Stage lopen als schoenmaker in het (gesloten) SchoenenMuseum – is dat logisch?
Goede vraag! Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis en mijn docenten weten dat maar al te goed. Via mijn hoofddocente, Liesel Swart, kwam ik in contact met het museum. Toen ben ik langsgegaan en heb ik metconservator Inge Specht gekeken wat ik voor het museum zou kunnen betekenen. De uiteindelijke opdracht is heel uitdagend en combineert onderzoek doen en praktisch met het ambacht bezig zijn. Mijn opdracht is om te onderzoeken welke historische schoenen geschikt zijn voor het maken van replica’s door studenten. Omdat in het nieuwe SchoenenMuseum ook een Maaklab gerealiseerd wordt, is het van belang om mogelijkheden aan studenten en stagiaires te bieden. Het maken van replica’s zou er hier één van kunnen zijn. Bij het maken van een replica kunnen studenten oude technieken oefenen waarin op de scholen geen les gegeven wordt. Ze kunnen deze technieken dan ook weer vertalen in nieuwe hedendaagse ontwerp. Voor bezoekers is het leuk om zo’n schoen uit te proberen en te voelen hoe het is om bijvoorbeeld op een middeleeuwse schoen te lopen. Op dit moment heb ik mijn theoretische onderzoek zo goed als afgerond en ben ik bezig met de voorbereidingen om daadwerkelijk replica’s te gaan maken.

Wat zijn je plannen na je opleiding?
Na mijn opleiding wil ik graag meer over het traditionele ambacht leren. Zo zie ik het voor me dat ik in de leer ga bij een schoenmaker in Engeland of Italië, waar men nog veel meer met de hand maakt. Tegelijkertijd merk ik dat ik ontwerp en meer op meta-niveau met schoenen bezig zijn ook erg leuk vind, dus misschien dat ik me daar op stort.

Zie we je dan ook nog terug in het SchoenenMuseum?
Ik hoop het wel! Tegen vrienden zeg ik nu al een tijdje: “ik had me geen leukere stage kunnen wensen!”

Het onderzoek heeft mijn interesse in historische schoenen vergroot en ik blijf hoe dan ook betrokken bij het Museum als het aan mij ligt.

Wout heeft een eigen website waarop de schoenen die hij heeft gemaakt, te zien zijn: www.woutdegroot.myportfolio.com