Achter de schermen

Nieuwe collega: Pien Post

Sinds 1 april wordt het museumteam versterkt door Pien Post. Drie dagen in de week neemt zij allerlei taken voor haar rekening, waaronder de administratie maar ook sales, verhuur en het opzetten van de museumwinkel. Daarnaast is ze bezig haar eigen designstudio te realiseren.  Hieronder vertelt Pien iets over zichzelf, haar ambities en natuurlijk over het werken in een museum dat zich voorbereidt op een grootschalige verhuizing!

Hoi Pien, wat is je achtergrond en hoe ben je in het schoenenmuseum terechtgekomen?
Hallo allemaal! Ik heb mijn eigen designstudio. In mijn werk kijk ik naar objecten als representaties van culturele normen en waardes. Als symbool. Ik speel met de associaties die objecten met zich meebrengen door de context rondom objecten te onderzoeken: welke connecties zijn er tussen objecten en geschiedenissen? En wat is hun rol in onze individuele en collectieve identiteit? Dit zijn natuurlijk ook bij uitstek vragen die centraal staan bij een museum. Vandaar dat ik met één been in het “museumwereldje” ben gestapt. Een museum als dit – over schoenen en leer, in een prachtig pand met labs en een brede programmering – leek me een mooie uitdaging om aan bij te dragen, juist ook met mijn designachtergrond.

Hoe vind je het om achter de schermen bij een museum-in-transitie te werken?
Om betrokken te worden bij een zo’n project is een unieke kans. Het plan voor het nieuwe museum is ontzettend gelaagd. Onze vaste tentoonstellingen alleen al vertellen straks het verhaal van schoenen en leder vanuit zo veel verschillende invalshoeken. De tijdelijke tentoonstellingen, de maaklabs, het kenniscentrum, het café, de winkel en de invulling van het bodehuisje zorgen daarnaast voor dynamiek. Hierdoor krijg je als museum te maken met een divers publiek; van jong tot oud, van student tot professional, van lokaal tot internationaal. Ik vind het leuk om mee te denken aan de invulling van deze verschillende “lagen” en samen te werken met de betrokken partijen. 

Wat vind je de grootste uitdaging tot dusver?
Zoals ik eerder al zei, heb ik een achtergrond als ontwerper. Normaal ben ik degene die werk levert aan een tentoonstelling of meedoet met een project. Nu zorg ik ervoor dat een tentoonstelling, project of evenement goed verloopt en werk ik als opdrachtgever. Ik zit als het ware dus aan de andere kant van de tafel. Dit vind ik erg leuk, maar hierin kan ik ook nog veel leren.

Waar verheug je je het meeste op in het nieuwe museum?
Ik verheug me op de interacties met onze gasten. Om te zien hoe mensen zich onderdompelen in de verhalen die in ons museum verteld gaan worden. Hoe de kennis van onze medewerkers en vrijwilligers wordt omgevormd tot iets nieuws. Ik ben benieuwd naar hoe onze samenwerkingen uit zullen pakken en welke nieuwe samenwerking we weer aan zullen gaan. En ik hoop met onze programmering iets nieuws te brengen in het culturele veld en regio Waalwijk.