Achter de schermen

Samenwerking met SintLucas

Kussens voor in het auditorium

Tweedejaars leerlingen van de opleiding Creatief vakman leer ontwerpen en maken de kussens voor de 30 zitplekken in het auditorium van het nieuwe schoenenmuseum. Dit project is de start van een langdurige samenwerking tussen het Schoenenmuseum en SintLucas.

Op 23 februari presenteerde de veertien leerlingen hun uitgevoerde prototypes. De kussens werden getoond aan de jury die bestond uit Ingrid van der Heijden (architect Civic), Anouk van Heesch en Carine van Vugt (beiden van het Schoenenmuseum) en de docenten Charlotte Versteeg, Joaney Korevaar, Nina Jansen en Janneke Binnendijk.

Er is hard gewerkt en dat was goed te zien aan de mooie resultaten. Een mooie presentatie met levendige verhalen waarin keuzes werden uitgelegd en ervaringen tijdens het maken werden gedeeld.

Ontwerpproces

Architect Ingrid van der Heijden van Civic gaf de leerlingen een briefing. De leerlingen zijn direct begonnen met brainstormen en ontwerpen. Hierbij hielden ze goed rekening met de eisen van het museum.

Onderdeel van de opdracht was rekening houden met de wijze waarop de verschillende kussens ook een esthetisch geheel kunnen vormen. Bijvoorbeeld door kleur, vorm, maat, materiaal of toegepaste techniek:

  • – materiaal: hierbij is te denken aan het upcyclen van afvalmateriaal, maar bijvoorbeeld ook nieuwe leersoorten.
  • – techniek: dit kunnen klassieke ambachtelijke technieken zijn, maar ook geheel nieuwe manieren van verwerken, of een combinatie.
  • – context: is een ontwerp bijvoorbeeld gerelateerd aan de collectie van het museum of aan relevante maatschappelijke thema‚Äôs?
  • – bruikbaarheid: de kussens zijn bedoeld om op te zitten. In die zin moeten ze bruikbaar zijn. Andere vragen die hier spelen zijn onderhoud, levensduur, flexibel gebruik

De keuze is gevallen op drie toppers gemaakt door Jim Raaimakers, Woomy Heus, Iris van de Kerkhof, Noah Smits en Britt van Loon. De gekozen prototypes worden samen verder ontwikkeld en geproduceerd.